Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

„Timbre”, cea mai nouă expoziție de pictură a lui Sevan Szekely la Cluj

În perioada 21 ianuarie – 7 februarie 2021 are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) expoziţia „Timbre” cu lucrări ale artistului Sevan Székely.

Timbrele sunt imagini călătoare, reprezintă confirmarea plății pentru o călătorie, oferind totodată siguranța că mesajul va ajunge la destinatar. Pentru colecționari, timbrele oferă călătorii imaginare în jurul lumii și a cosmosului cu ajutorul puterii minții.

Comunicarea este poate factorul esențial al expoziției, fiind evidențiat atât în dialogul dintre lucrări, dar și în cel cu spațiul înconjurător și oamenii care ajung în contact cu acestea.  Elementul care dă tonul lucrărilor este hazardul. Traducerea mediului urban și social în limbaj artistic, pictural sau grafic, este una dintre componentele cheie ale demersului artistului. Varietatea surselor de inspirație se întinde de la simple fragmente de conversație până la gânduri fugitive din momente de repaus. Titlul seriei de tablouri expuse a fost gândit sub forma unui dialog conceptual între lucrări și pereții Palatului Bánffy. Dimensiunile aparente ale tablourilor variază în funcție de spațiul de expunere. Dacă în perimetrul atelierului acestea păreau gigantice, în cel al muzeului par doar niște simple timbre. Totodată, colecția trebuie privită sub forma unei colecții filatelice, fiecare lucrare având un timbru sonor propriu ce rezonează cu întregul.

Lucrările prezentate se încadrează într-o temă mai vastă a labirintului, a călătoriei fizice și simbolice, a evoluției, a drumului. Demersul creativ îmbină motive din viața personală cu elemente de kitch urban contemporan și cu nostalgia vremurilor trecute sau ce vor urma. Imaginile din acest proiect sunt ecoul viselor, intoxicării și a amintirilor distorsionate. Procesul creator este unul intuitiv și experimental, în care instinctul creator este călăuzit și încercat de neîncetata probă a labirintului.

Stilul picturilor se încadrează la întâlnirea dintre suprarealism, expresionism și art brut. Stilul acestor picturi se înscrie în Suprarealismul Pop Estic, o reinterpretare a Suprarealismului Pop american cu influențe Est Europene, stil primovat de către artist pe paginile de Instagram @trashytransylvania și @sevan.ck.

Sevan Székely (n. 1988) trăiește și lucrează la Cluj. A absolvit pictura la Universitatea Națională de Arte din București în anul 2010, iar studiile masterale la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca în anul 2020. „Timbre” este ultimul proiect al artistului și reprezintă o explorare a labirintului nocturn urban.

Post Author
tloa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *