Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Saboții lui Van Gogh

Olanda este țara care ne-a dăruit saboții și pe Van Gogh, două dintre capodoperele vizuale care sunt de actualitate acum mai mult ca niciodată. Oriunde te întorci, dai sigur peste o reproducere după Floarea Soarelui, iar pe frigiderele celor care au călătorit în Olanda e foarte posibil să găsești un magnet în formă de saboți.
Acum mulți ani, când a purta saboți era ceva nonconformist, mai ales pentru un oraș mic din Moldova, mama mea avea nenumărate perechi pe care le asorta unor ii superbe, și ele un obiect vestimentar care încă nu intrase în atenția publicului.
Căutând picturi semnate Van Gogh, am dat peste cel prezentat mai sus. Dovada vie ca saboții reprezintă un element social după care putem citi măcar partea cea mai evidentă a vieții unui om: statutul social, posibilitățile financiare, preferințele estetice.
Odată cu această descoperire, mi-au ieșit în cale singurele 3 perechi de saboți pe care mama i-a păstrat din vasta ei colecție, așa că inspirată de Van Gogh, am pornit pentru câteva ore într-o călătorie imagistică care să amintească de Van Gogh, copilărie și atemporalitatea pieselor vestimentare cu caracter etnic.

Despre saboții olandezi: erau folosiți de către olandezi la muncile agricole, lemnul fiind un material rezistent la apă. Francezii au preluat modelul și au venit cu o combinație de lemn cu piele, iar saboții pictați de Van Gogh își aveau casa în afara Olandei, mai exact la St. Remy, în toamna anului 1889. Olanda a rămas fidelă lemnului și saboților, ei fiind astăzi simbolul național al țării.

Pictură: O pereche de saboți de piele, Vincent Van Gogh, ulei pe pânză, Toamnă 1889, pictată la St. Remy, în prezent expusă la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Olanda

Photo credit: Ana Carina Lăcătușu

Post Author
Silvana Dulamă-Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *