Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

„Frânturi de vise” – un nou concept expozițional în avanpremieră la Șantierul Cultural

Pe 16 august, în cadrul evenimentului Șantierul Cultural, organizat la Băile Herculane, a avut avanpremiera un proiect expozițional care schimbă perspectiva asupra artei și asupra experienței vizitatorului într-o expoziție de pictură.

„Frânturi de vise” este cel mai nou proiect sprijinit de The Life of an Artwork și are la bază exact ideea de la care am pornit această revistă: să aducă oamenii mai aproape de arta care uneori poate părea înspăimântătoare. Distanțarea de la varianta clasică de expunere pare un demers tot mai necesar în contextul social actual. Pe lângă faptul că este dificil să atragi pe cineva către pictură, este și mai dificil să-l faci să se simtă acceptat în cadrul unei expoziții, să se simtă în largul lui și să simtă că poate să depășească bariera istoriei pentru a se concentra pe artă.

Când marile muzee merg pe rețeta clasică a pereților albi și a descrierilor în limbaj academic, noi ne-am propus să urmăm calea senzorială și să plasăm în context opera de artă. Un context care nu are legătură cu societatea exterioară, ci cu lumea interioară pe care artistul și-o imaginează atunci când e în fața pânzei.

Din echilibrul dintre efectele vizuale, lighting design și sunet, combinat cu picturile artistei Alexandra Vulpe și cu elemente de decor care fac parte din tematica lucrărilor, a rezultat o viziune creativă asupra conceptului de expoziție, care să acapareze vizitatorul și care să-l facă să se simtă într-o lume fantastică, acolo unde visul, arta și realitatea se împletesc, eliminând granițele imaginației.

Scopul e simplu: contextul de care avem nevoie atunci când privim o lucrare nu este unul tern, înfricoșător, presant, care să ne inhibe emoțiile și să ne facă să ne simțim mici. Este un fel de schimbare a balanței și, în loc să punem accentul pe expoziție, accentul cade pe om. O renaștere a expozițiilor, care aduce după sine o educare și o deschidere către domeniul cultural fără precedent.

Lucrările Alexandrei au povestea proprie, din care fac parte elemente de tradiție, suprarealism, simbolism și trăiri interioare puternice, cu care putem empatiza. A crescut la bunicii ei lipoveni, într-un sat din Delta Dunării, acolo unde superstiția face parte din viața de zi cu zi. A purtat de mică firul roșu în jurul taliei, simbolizând firul vieții ei, s-a speriat de vidme, demonii care apar la miezul nopții sub înfățișarea celor dragi și a ascultat cuminte povești despre Baba Iaga. Toate acestea au lăsat amprente adânci în subconștientul ei, așa că astăzi, adult fiind, nu se poate desprinde de simbolistica lipovenească, pe care o redă în picturile ei. Lucrările reprezintă vise din viața ei de adult împletite cu tradițiile copilăriei ei, pe care le poartă după ea ca pe o moștenire deopotrivă prețioasă și grea.

Pentru că este mult mai simplu să intri în poveste în loc să o privești de lângă, echipa acestui proiect a ales calea inovativă: o ambianță care să amintească de pădurea întunecată, cu lumini, umbre, culori și elemente de decor și efecte speciale, toate venind în întâmpinarea vizitatorului.

Și fiindcă nimic nu e întâmplător, prima expunere a acestui proiect a avut loc în Cazinoul din Băile Herculane, la invitația Asociației LOCUS, ca parte a unui proiect amplu denumit Herculane Project, al cărui scop este să atragă atenția asupra unui loc de o importanță istorică, care la momentul actual este lăsat în paragină.

Proiectul continuă dincolo de granițele de timp și spațiu, așa că fii cu ochii pe noi ca să afli dacă „Frânturi de vise” vine în orașul tău.

Artist: Alexandra Vulpe

Curator: Silvana Dulamă-Popa

Light Design: Alin Popa

Organizator: Asociația LOCUS

Producție: Lights&Magic

Post Author
tloa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *