Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Fântâna lui Cutărescu

Am citit, acum câțiva ani, că Brâncuși a primit de la un amic de-al lui, ajuns ministru, o comandă a unei statui a lui Haret. Și el a acceptat, cu mențiunea că nu îl va face pe Haret la redingotă, stând mândru în picioare. Și a sculptat o fântână, din care oamenii puteau bea apă, semn al faptului că Haret a fost un izvor care i-a hrănit pe români. Și i-a zis Fântâna lui Haret, căci așa se numeau la țară, Fântâna lui Cutărescu, după cel care a săpat-o. Amicul, ministrul Vasile Morțun, a respins pe loc ideea. Și imediat după aceea a apărut Spiru Haret, în redingotă, în fața Universității din București, unde se află și astăzi.

După alți câțiva ani, eram la o expoziție cu vânzare pe la o casă de licitații cu ștaif și aud în spatele meu inocența unui nemulțumit care nu înțelegea de ce un desen al lui Dan Perjovschi costă atât, că e făcut cu creionul, nici măcar nu e color.

Chiar acum câteva zile îmi povestea un prieten că cineva i-a zis, uitându-se la un Rembrandt, că de ce e așa întunecat.

Unde îmi petrec mare parte din timp, prin teatre sau filmări, tot aud că un protagonist, fie el actor, muzician sau orice altceva, nu are lumină uniformă pe față. Despre umeri, glezne, ceafă sau cot, încă nicio obiecție.

Un mare nume dintr-un domeniu financiar-sportiv, numit fotbal, a avut o intervenție nervoasă, afirmând că nu este posibil ca noi să strângem bani pentru Cumințenia Pământului, că nu poate costa atât o piatră.

Un rapper mioritic a spus, după ce a vizitat o expoziție Roman Tolici, că este plăcut surprins, crezând că o să fie ceva mai abstract. Abstractul fiind o unitate de măsură a neclarului.

Deși pot continua, nu vreau să scot în evidență lipsa unor calități ale unora. Ci să spun faptul că noi, cu genul ăsta de nemulțumiri, suntem doar victimele deciziei lui Morțun și ale statuii lui Spiru Haret, care este încă acolo.

 

foto : wikimedia, pixabay/mariananbu

Post Author
Alin Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *