Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Drumul mătăsii

Era o vreme în care valoarea mătăsii în Europa era dată de drumul dificil pe care îl avea de parcurs de la sursă (Asia) și până la ducesele, prințesele și împărătesele din înalta societate. Încă de pe atunci, atingerea fină a acestui material a fascinat, iar mătasea a devenit o operă de artă în sine, afișând cele sofisticate combinații de culori și imprimeuri.

Astăzi, valoarea ei e dată de mâna omului care o transformă din bucată de material în veșmânt prețios capabil să schimbe cu totul omul care îl poartă.

Putem spune că ziua de 21 iunie 2018 a fost Ziua Mătăsii, deoarece în această zi designerul Laura Hîncu a lansat la București noua colecție de piese esențiale din garderoba feminină, dar și prima colecție de accesorii premium pentru bărbați. Amândouă poartă același nume: Silk Essentials.

Pentru că suntem prea obișnuiți cu hainele de duzină, pe care le găsim în magazine răspândite la nivel mondial, am decis că este momentul să vorbim despre haine, așa cum ar trebui să ne îmbrace ele. Moda nu este un moft și nici o preocupare superficială, ci este modul fiecăruia dintre noi de a fi creatori. Corpul nostru devine o pânză pe care trebuie să așternem totul în concordanță cu felul în care simțim. Iar responsabilitatea este cu atât mai mare: opera pe care o creezi o porți cu tine în fiecare secundă, nu o poți uita într-un colț ascuns al atelierului.

Lucrurile nu sunt atât de complicate pe cât par, e suficient să alegi piesele potrivite și să le transformi într-un kit esențial. Asta a făcut Laura Hîncu cu noua ei colecție, în care a inclus atât piese potrivite pentru garderoba de zi cu zi, cât și piese pentru evenimentele speciale din viața noastră.

Ca să aflăm ce gândește un designer, am considerat potrivit să realizăm un scurt, dar cuprinzător interviu cu Laura. Iată ce a ieșit:

Bănuind că orice colecție pornește de la o idee, de la o poveste, spune-ne ce a „declanșat” noua colecție.

Laura: Ideea care m-a inspirat anul acesta a fost cea a echilibrului, autoreglarea. Petru prima oară în opt ani, anul acesta, pe lângă noua colecție pentru femei, am lansat și linia de accesorii din mătase pentru bărbați.

De la idee la produs finit – cât din ideea de bază ai păstrat?

Laura: Filozofia brandului e în proporție de 90% neschimbată față de prima zi. Punctual, în funcție de fiecare situație în parte, ideea de bază se schimbă doar pentru a aduce produsul finit la versiunea lui cea mai bună.

De ce mătase?

Laura: Nu știu exact. Pot doar intui că răspunsul la întrebarea de ce mătase în România e legat de aprecierea mea constantă pentru jocul contrastelor.

Pentru că SILK e cuvântul de bază, spune-mi pentru fiecare literă (S, I, L, K) un cuvânt care definește brandul Laura Hîncu – Exclusive Fashion Design.

S – Subtle

I – Innovation

L – Luxurious

K – Kimono, că e trend acum

Dacă ar fi nevoie să convingi o femeie să poarte mătase, ce i-ai spune?

Laura: Doar să încerce o dată un produs Silk Essentials – shop.laurahincu.ro. Ca orice „delicatesă”, trebuie să îndrăznești să încerci, iar dacă te documentezi puțin, e probabil să îți placă foarte mult.

Cine este Laura? Dincolo de CV-uri și studii, cine ești tu?

Laura: Îmi place mult competiția.

În ideea că la tloa punem accent pe opera de artă în sine, cum știu femeile din România să aprecieze o rochie bine făcută, bine gândită, chiar custom made? Există mentalitate pentru asta în România?

Laura: Teoretic, aprecierea se măsoară în fidelizare, dar asta duce la statistici triste. Mai interesant de analizat este acea dorință instinctivă pe care o avem de a consuma frumosul. Deși neșlefuită și impredictibilă, e un potențial imens al femeilor din România.

Dar bărbații? Cum stă treaba la ei?

Laura: Tot cam așa, dar cu mai puțină dramă.

Dacă ar fi să identifici în istoria artei un personaj care ar fi făcut pentru creațiile tale, cine ar fi?

Laura: Nu l-am găsit, deși îl caut.

Care este opera ta de artă preferată și de ce?

Laura: La Pudicizia de Corradini. Dacă s-a putut face voal din marmură, de ce să nu te bucuri de cel original, din mătase?

Câteva informații despre Silk Essentials: 

35 – cam atâtea piese propune Laura să aibă fiecare femeie în garderobă. Un număr decent, având în vedere că dacă ar fi să numărăm acum câte haine avem, cu siguranță multe dintre noi depășim suta. Colecția Silk Essentials pentru femei are două direcții principale: prima aduce texturi fluide și foarte feminine precum voalul și satinul din mătase, iar cea de-a doua este a pieselor arhitecturale interpretate minimalist, create din texturi rigide, dar extrem de elegante, de tafta și mikado. Unele piese sunt realizate din amestec de mătase cu alte fibre naturale de bumbac sau cașmir.

Dacă ești un gentleman veritabil, înseamnă că în dulapul tău vor sta la loc de cinste piesele din colecția Silk Essentials MAN: cravata clasică, cravata de tip ascot, eșarfa, batista, brâul, fularul din cașmir, butonii de mătase și argint, papionul și pinii pentru sacou realizați alături de Magnolia Atelier. Și pentru că vara înseamnă vacanță, iar vacanțele nu sunt complete fără o pălărie, Laura s-a gândit și la asta și a realizat pălăria de vacanță din sinamay, în colaborare cu Kristina Dragomir.

Laura și colecția Silk Essentials pot fi găsite pe site-ul ei sau pe Facebook.

Post Author
Silvana Dulamă-Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *