Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Dicționarul de artă numărul 1

ARTĂ = activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific; totalitatea operelor care aparțin acestei activități.

MEȘTEȘUG = pricepere, îndemânare, abilitate, talent. Artă, măiestrie. Acțiune realizată cu pricepere, cu măiestrie.

*Orice ar spune DEX, suntem de părere că meșteșugul nu e neapărat artă. Arta presupune o idee spirituală, socială, emoțională exprimată cu pricepere, îndemânare și abilitate. Prin urmare, meșteșugului îi lipsește partea esențială – cea psihologică / emoțională, care izvorăște din gândire și nu din mâini. O altă componentă esențială a artei este aceea că este unică – când vorbim de meșteșug, vorbim de piese realizate manual, dar după același model, asemănătoare între ele.

KITSCH = termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust. Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate sau valorificate comercial.

FIGURATIV = care se bazează pe reprezentarea plastică și ușor identificabilă a ființelor și obiectelor din realitate.

ABSTRACT = arta care nu caută să reprezinte elementele realității obiective. Care este gândit în mod separat de înfățișarea materială, de exemplele particulare, detașat de obiecte, fenomene sau relații care există în realitate.

*Dicționarele spun că abstract = non-figurativ. Eu din facultate îmi amintesc o altă teorie pe care o susțin mult mai mult și care mi se pare o împărțire mai corectă. Există și o cale de mijloc, mai apropiată de figurativ, dar cu tente abstracte. Ei îi spunem NON-FIGURATIV. Adică putem distinge formele asemănătoare cu realitatea din pictură, dar ele nu sunt redate atât de fidel precum realitatea.

A PRINTA = a produce cărți, ziare, afișe etc., în cantități industriale, printr-un proces mecanic care presupune transferul textului sau imaginii pe hârtie.

LITOGRAFIE = Metodă de reproducere și de multiplicare pe hârtie a textelor, desenelor, figurilor etc., prin utilizarea de negative imprimate sau desenate pe o piatră specială, calcaroasă. Desen sau tablou multiplicat prin litografie.

GRAVURĂ = Gen al graficii în care imaginea artistică este obținută prin reproducerea după o placă pe a cărei suprafață a fost trasat sau gravat desenul, în adâncime sau în relief.

Sursa foto: Pinterest

Post Author
Silvana Dulamă-Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *