Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Cultura e pentru toată lumea

Criza recentă ne-a demonstrat că și în cultură, ca în multe alte domenii, sunt necesare schimbări majore care să facă din artă un domeniu cât mai popular. Pare un cuvânt superficial, dar adevărul este că până nu o să beneficiem, ca societate, de o educație culturală la scară largă, pare destul de dificil să facem pași mari în față, în orice domeniu, începând cu dezvoltarea pe plan personal și relațional.

Cultura nu este despre a face lucruri care par plictisitoare și de neînțeles, din contră. Este despre câteva concepte simple care de multe ori nici nu au legătură cu backgroundul persoanei care consumă un bun cultural.

Arta a fost până nu demult măsura puterii în societate. Cei care dețineau colecții impresionante de lucrări și obiecte de artă erau cei care aveau bani și statut, iar artiștii erau norocoși dacă își găseau un susținător. Dar începând cu revoluția industrială a început un schimb lent, dar sigur către cultură ca bun de masă. Undeva, pe drum, calitatea actului artistic consumat de publicul larg a început să scadă, iar bugetele și-așa mici dedicate acestui domeniu se împart între evenimente light, fără conținut real și fără niciun aport la nivel de gândire critică și educație, și, la polul opus, evenimentele „elitiste” la care aceeași oameni se strâng și vorbesc în termeni academici sau conceptual (sunt și aici două tabere).

Rezultatul se împarte și el în două: oamenii își creează așteptări joase față de actul artistic și refuză să mai meargă în locuri care ar putea să le ofere de fapt informație relevantă pentru că nu se simt bineveniți și nici pregătiți să înțeleagă ce li se oferă.

Totuși, lucrurile încep să se schimbe și cei din domeniul creativ lucrează tot mai mult la adaptarea unui conținut pentru public și deschiderea către vizitatori care nu sunt din domeniu, dar care vor să afle mai multe și să trăiască o experiență culturală. Așa e și normal, de altfel. Nu vă lăsați păcăliți, cultura nu e doar pentru o mână de oameni.

Din drepturile tuturor face parte și accesul la cultură, iar asta înseamnă ceva structurat în așa fel încât tu care guști actul artistic să primești suficiente informații care să îți asigure o înțelegere a ceea ce vezi, dar să îți acorde și libertatea de a explora pe cont propriu o lume nouă și plină de înțelesuri.

Așadar, lansăm discuția „Cultura e pentru toată lumea” în care ne dorim să aflăm experiențele voastre artistice, nevoile voastre și felul în care ați vrea ca evenimentele artistice să răspundă nevoilor voastre.

Scrie-ne pe tloa.magazine@gmail.com sau pe pagina de Facebook. Noi o să strângem mărturiile voastre și le împărtășim către comunitate, ca un strigăt și o luptă pentru un drept care să ne asigure o societate mai stabilă: dreptul la cultură.

Post Author
Silvana Dulamă-Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *