Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Ce se întâmplă când mergem la Muzeu

Acum mai mult ca niciodată fiecare dintre noi își scoate agenda și face planuri pentru viața post-carantină – cum o să ne întoarcem la muncă, o să ne vizităm prietenii și o să bem iar cafeaua la bistro-ul preferat. Ce-ar fi să adăugăm la toate astea și câteva vizite la muzeele locale?

O să spuneți mulți dintre voi că locuiți în provincie și că nu există muzee cu conținut calitativ la voi în oraș. Din experiența mea, în România există mult mai multe instituții de artă decât ne-am aștepta și în fiecare dintre ele găsești măcar un lucru care să-ți placă. Pare insuficient, dar studiile spun că nu suntem capabili oricum să asimilăm toată informația pe care ne-o oferă un muzeu de mărime medie, unde găsim doar lucrări pe care le încadrăm la categoria „merită atenția noastră”.

Ca să te convingem, am pus la cale o listă cu câteva motive care să te facă să vizitezi mai des muzeele din proximitate:

  1. Educație – pare doar o plimbare plăcută, dar de fapt o vizită la muzeu contribuie la educația noastră. Nu vom reține mereu toate informațiile la care ni se oferă acces, dar cu siguranță după ce vizita s-a terminat vom constata că am învățat măcar un lucru nou.
  2. Un nou Univers – pentru cei mici, vizitele în muzee care conțin obiecte la care altfel nu au acces înseamnă pătrunderea într-un nou univers. Consecințele pot fi la fel ca cele pe care le are citirea unei cărți: asimilarea de cunoștințe noi, dezvoltarea imaginației, educarea unui public care să aibă un apetit crescut pentru cultură.
  3. Formare continuă – când eram în gimnaziu, părinții meu au început să mă ducă constant la teatru. Anii au trecut și în perioada liceului am constatat că puteam să-mi formez o părere destul de complexă asupra spectacolelor și a calității lor. Era evident o părere subiectivă, dar faptul că am avut șansa de a vedea o multitudine de spectacole m-a ajutat să-mi formez un mic ochi critic și să pot purta discuții pe această temă. Același lucru e valabil și cu muzeele. Prima dată e posibil să ți se pară că nu înțelegi nimic și să te simți chiar frustrat, dar pe măsură ce trece timpul creativitatea ta se dezvoltă. Ca un punct bonus, creativitatea este una dintre cele mai căutate aptitudini pe piața de muncă la momentul actual.
  4. Ajuți la dezvoltarea turismului – de câte ori nu ți s-a întâmplat să vină prieteni în vizită și să nu știi pe unde să-i mai plimbi? Muzeele locale sunt o soluție, iar pe termen lung ecuația e simplă: prietenii vor pleca acasă și vor povesti și celorlalți despre ce au văzut, generând un ecou care se poate transforma în turism înfloritor. Unde mai pui că dacă tu deja ai văzut muzeul de mai multe ori, vei ști să fii un ghid care să captiveze audiența și să impresioneze musafirii. 
  5. Susținem cultura locală – pentru că vizitele la muzee sunt atât de scăzute în România, riscăm să rămânem curând fără ele. Un program de vizite periodice la muzeu înseamnă creșterea publicului și atragerea atenției statului către acest domeniu.
  6. Contribuim la îmbunătățirea muzeelor – în majoritatea muzeelor din România nu s-au făcut schimbări majore de ani buni, poate chiar zeci de ani. Conținutul rămâne la bază același, mai ales într-un muzeu mic, dar noile tehnologii sau abordări pot fi integrate dacă există un număr mare de locuitori ai comunității care ce asta. Dacă vrem ca muzeele de lângă noi să fie tot mai bune, trebuie să învățăm să cerem acest lucru.
Post Author
Silvana Dulamă-Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *