Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Garanția investiției în artă

Este din nou arta prezentă în subiectele de presă din această perioadă. Directorul unei importante case de licitații, care promoveaza plasamentele în artă prin cuvinte ca : garantare, asigurare, angajament, nu a putut restitui clienților lucrările cumpărate cu ceva timp în urmă, pentru a obține un randament de 15% pe o perioadă de trei ani. Lipsesc mai puțin de 250.000 de euro. Aceleași lucrări de Grigorescu, Tonitza, Pallady&co.

Fără să vreau să acuz punctual pe cineva, ci mai degrabă o idee, vă spun că în artă nu se poate garanta mai nimic, doar în piețe mature, ca SUA și Asia și doar de la 6 zerouri în sus. Așadar, când primiți cuvinte precum : garantare, asigurare, angajament, gândiți-vă de două ori. Vorbind despre artiști consacrați, care nu mai sunt printre noi, există riscul mare să cumpărați falsuri. Sau să cumpărați originalul, dar cu acte falsificate și să rămâneți doar cu banii cheltuiți.

Vorbind despre artiști contemporani, nu există riscul să cumpărați falsuri, primind certificate semnate de artiști și putând oricând să luați legătura cu ei. Plasamentele în arta contemporană pot fi de succes dacă reprezentanții artiștilor au o activitate constantă în promovarea lor on/offline(bricks and clicks). Dacă artiștii creează frecvent și constant. Dacă artistul este original și are un stil propriu. Și, foarte important, dacă tu, colecționar sau cumpărător, îl promovezi. În cercul de cunoscuți, online, la licitații, la alte expoziții.Cumpărând artă contemporană de orice fel, îi susții pe artiștii de lângă tine. Susținându-i pe ei, susții creativitatea din jurul tău. A ta și a familiei tale.

Dacă pictura, sculptura, desenul, grafica sunt muzică pentru ochi, atunci este bine să ascultăm muzica din zilele noastre. Și să mergem la concerte, să o vedem pe viu. Și din când în când să ne amintim și să ascultăm muzica de secolul trecut. Nu invers. La nivelul în care suntem astăzi, ca țară, ca poziționare geografică, arta este întâi emoție și după câștig financiar. Poate fi amândouă, dar trebuie să înțelegem cum să o privim, să nu avem așteptări greșite.

Nimeni nu vă poate garanta nimic.

Post Author
Alin Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *