Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Diploma 2019 (part I)

Viitorul artei e întotdeauna incert, însă dacă vreți să vedeți ce se mai întâmplă în școlile de artă românești, atunci răspunsul este DIPLOMA, un proiect expozițional care adună laolaltă lucrările tinerilor absolvenți de artă, arhitectură și design din țară.

Organizat în fiecare an de The Institute, DIPLOMA durează aproximativ o săptămână și e locul în care mergi ca să înțelegi cum arată peisajul artistic contemporan sau mai bine zis ce ne așteaptă în viitor.

Anul acesta evenimentul a surprins prin alegerea spațiului, prin producție, dar și prin selecția de lucrări. Mesajul general este: DA, există un viitor artistic al României, mult mai conturat decât am crede. DA, generația tânără promite multe. DA, se poate învăța artă în România. Și, în cele din urmă, DA, poți să ai lucrări expuse în cadrul unor proiecte mari chiar dacă ești proaspăt absolvent. Cu alte cuvinte, mesaje cheie pentru dezvoltarea culturală a țării.

Organizat între 11 și 20 octombrie, în spațiul fostului restaurant Cina de pe C.A.Rosetti, DIPLOMA a debutat chiar de Noaptea Galeriilor, ceea ce înseamnă că din prima zi expoziția a avut un impact major asupra consumatorilor de artă, precum și un public numeros care i-a trecut pragul.

Deși clădirea este monument istoric, cu o arhitectură exterioară specifică anilor 1900, interiorul te lovește destul de tare deoarece seamănă mai degrabă cu o hală părăsită. Ceea ce în contextul proiectului, a fost exact ce trebuia, pentru că asta a oferit posibilitatea unei expuneri care să nu fie eclipsată de un interior prea încărcat, dar și soluții de producție cu impact vizual puternic.

Imediat ce intrai în holul principal dădeai cu ochii de secțiunea de modă, care era amplasată pe schele / trepte, într-un spectacol vizual care te făcea să te simți la vreun Fashion Week. Traseul te obliga să urci pe lângă creații, pentru a ajunge la etaj, unde te aștepta partea de design, design grafic, arhitectură și câteva lucrări de artă plastică. Apoi, tot pe aceleași trepte / podiumuri coborai pentru a continua vizita în expoziție, arta plastică ocupând în acest an un loc semnificativ. Intrarea propriu-zisă în spațiul expozițional se făcea pe o scară imensă, alcătuită din schele specifice producției de spectacol, așa că holul principal despre care vorbeam era la etajul 1. La parter mai exista încă o cameră în care erau expuse câteva proiecte de artă plastică și design vestimentar.

Ce am remarcat în acest an, față de alți ani, este că absolvenții au abordat teme îndreptate către spiritualitate și descoperire interioară în locul clasicelor probleme sociale false. Asta înseamnă că începem să ne preocupăm de artă cu adevărat și să lăsăm ceva în urmă.

O altă remarcă ar fi faptul că lucrările denotă maturitate artistică și stăpânire a tehnicii alese. Am vizitat de-a lungul timpului multe expoziții în care se simțea stângăcia artiștilor, nu neapărat începători. Te aștepți cumva ca, atunci când vine vorba de proaspăt absolvenți să dai peste același lucru. Dar nu, fiecare discurs artistic este închegat și transpus cu o claritate și o viziune de necontestat.

Vom puncta cei 8 artiști care ne-au atras atenția în următoarele două articole dedicate acestui eveniment.

DIPLOMA este un proiect The Institute și are loc în fiecare an în spații care au sau au avut un rol cheie în dezvoltarea Bucureștiului, așa cum îl știm astăzi. Promovând tinerii absolvenți, anul acesta DIPLOMA a prezentat proiectele a peste 120 de absolvenți creativi din toată țara.

Post Author
Silvana Dulamă-Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *