Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și îți garantăm doza periodică de artă.

Ce se întâmplă cu iubirea?

Dacă o persoană obişnuită ar creşte tot timpul cu aceeaşi viteză cu care a crescut în pântecele mamei, ar avea 16 metri înălţime la vârsta de 10 ani. Din acest punct de vedere, 2020 este un an care ne-a întors în pântecele mamei și ne-a dat timp cu noi, ocazia să ne tragem sufletul, impulsul să creștem, oportunitatea să ne sufocăm, iar apoi să renaștem căutând mai mult spațiu în afara noastră.

”Ce se întâmplă cu iubirea?” este un proiect independent, care s-a lansat deocamdată printr-un film de 12 minute, iar în anul 2021 așteptăm să îl vedem pe scena unui teatru.

Echipa de proiect:
Scenariu: Ana Maria Iana
Producător: Ștefan Vasilescu
cu: Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu
Video credits: FOTOPUNCT. / Bogdan Botofei, Alina Calotă, Vlad Dobrescu, Roberto Stan
Muzică: Ezio Bosso – ”Rain, in Your Black Eyes”
Un concept coregrafic de Antoaneta Cojocaru

Astăzi stăm de vorbă cu cei doi oameni de la care a pornit totul: Ana Maria Iana, scenarist, și Ștefan Vasilescu, lighting designer.

Ce se întâmplă cu voi?  Niciunul nu produceți piese, nici nu scrieți scenarii.

Ana Maria

“Ce se întâmplă cu tine?” este o întrebare foarte interesantă în limba română pentru că te duce involuntar spre ideea de “Ce e în neregulă cu tine?”. De aici am dezvoltat gândul asta personal că pentru a crea, uneori trebuie fii un pic pe lângă regulă, un pic în neregulă.

Eu și Ștefan ne-am cunoscut acum un an: un prieten comun m-a dus la niște repetiții de-ale lui, ca să văd cum se pun luminile pe o scenă de teatru. Apoi ne-am mai intersectat de câteva ori, dar fară să intrăm vreodată în discuții reale.

Până când, la final de octombrie, eu am aflat că am covid, iar Ștefan mi-a scris ca să mă întrebe dacă am nevoie de ceva. Așa am ajuns să vorbim despre pornirea mea compulsivă spre scris, context în care i-am trimis doua texte pe care le-am publicat în DOR (Pumni în oglindă și Până când viața ne va desparți), plus câteva fragmente dintr-un text început în carantină. I-am zis că mi-aș dori să îl transform într-o piesă de teatru, iar el mi-a zis “hai să îl facem!”.

Mai departe, el a pus totul în mișcare: a adunat echipa și a făcut rost de tot ce era nevoie pentru a lansa un teaser pe 25 decembrie.

Legat de ce m-a determinat, la mine e simplu, tot ce scriu scriu ca să depozitez anumite emoții și anumite gânduri. Unele îmi aparțin, altele sunt prinse din jur, dar pornirea mea reală este aceea de a formula un adevăr. Ca oameni, avem dreptul să simțim toate lucrurile pe care suntem capabili să le simțim, iar eu cred că adevărul este cel mai bun instrument prin care se poate face asta.

Stefan

Am cunoscut-o pe Domnița Iana din întâmplare, avem un prieten comun care m-a sunat si mi-a spus: “Ștefane, am o prietenă pe care vreau sa o cunoști! Nu știu ce o sa iasă din voi doi, dar  sigur nu are cum sa iasă ceva rău”. Și m-am trezit apoi cu el și cu domnița la repetiții.

Iana (așa îi zic eu) a scris un text dupa ce a văzut repetiția și mi-a plăcut ce am citit acolo.

Dupa un an am aflat că era bolnavă de Covid și m-am gândit că este politicos să o întreb dacă are nevoie de ceva, și de aici a început povestea care a născut acest proiect. Lucrul împreună a decurs foarte natural, am citit două articole scrise de ea și, datorită modului în care le-a scris, am decis să facem acest proiect împreună. Totul a fost ridicat într-un timp record, din data de 4 decembrie, de la prima repetiție, până pe data de 16 decembrie, când am făcut filmarea. Pe cât de scurt a fost timpul pe atât de intens a fost totul. De la lăsat cu “sânge și lacrimi” la situații de plutit printre nori.

Ce se întâmplă cu noi după ce o să vedem  într-un final piesa?

Ana Maria

Este greu de prevăzut pentru că suntem cu toții foarte diferiți. Dar ce îmi doresc eu să se întâmple este ca oamenii să se ancoreze mai bine în ei înșiși și să își vadă mai clar capacitatea de a fi liberi și capacitatea de a iubi – aceste două brațe pe care uneori le ținem legate la spate.

Poate că prin acest spectacol unii vor descoperi că le au, poate că alții le vor antrena mai mult după, poate că destui nu o să se mai simtă în neregulă pentru că le folosesc deja.

Ce pictură ar fi „Ce se întâmplă?”,  dacă ar fi?

Ana Maria

Ar fi un Modigliani. Pentru mine, Amedeo Modigliani este o manifestare incredibil de rafinată și elegantă a interiorului nevorbit. Lui Modigliani i-au plăcut cu precădere două genuri de pictură: portretul și nudul. Și indiferent dacă a pictat persoane cunoscute sau anonime, l-au interesat exclusiv omul și sentimentele lui.


“When I’ll know your soul, I will paint your eyes”

Ștefan

Interesantă întrebare! Cred că “Ce se întâmplă cu iubirea?” este pictura fiecăruia și este modelul de pictură al fiecăruia.

 “Ce se întâmplă cu iubirea?” este un trailer în care oricine se poate privi în oglindă.

Ce se întâmplă cu „Ce se întâmplă?” în 2021?

Ștefan

Va fi un proiect scos pe scenă. Un proiect prin care vrem să ne punem inima pe masă. Prin care  vrem să facem spectatorii să aibă puterea și tăria de a-și privi sincer partenerul si de a-i spune real că/dacă îl iubește, și de a se uita curajos la ce se întâmplă cu ei. Vrem ca atunci când se termină spectacolul, toți spectatorii să își pună reale întrebări despre relațiile lor.

Indiferent că vorbim de relațiile de acasă sau de serviciu sau de orice alt tip de relație.

Cui se adresează piesa? Cine ar trebui să fie nerăbdător să apară?

Ana Maria

Oricărei ființe care nu trebuie să caute în DEX atunci când aude de iubire și libertate.

Stefan:

Acestă piesă de teatru se adresează oricui pentru că, din punctul meu de vedere, cu toții “ne tragem în gratii”. Singurul moment în care suntem adevărat LIBERI este atunci când ne naștem.

În rest, suntem prizonierii propriilor noastre vieți.

Acest performance este produsul unor căutari. Ana Maria Iana a scris un text și l-a pus pe masă, Ștefan Vasilescu a zis “hai să-l facem” și a urmat un exercițiu de încredere reciprocă din partea celor care s-au alăturat proiectului: actorii Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu și echipa FOTOPUNCT. - Alina Calotă, Bogdan Botofei, Vlad Dobrescu și Roberto Stan.


Performance-ul work in progress este disponibil gratuit pe pagina de Facebook și pe site-ul Teatrelli (la secțiunea Spectacole online) între 25 decembrie (11 AM) și 3 ianuarie (11 PM).

foto : Bogdan Botofei, pinterest
Post Author
Alin Popa

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *